Editura Litera lansează Biblioteca de proză contemporană

editura litera colectia biblioteca de proza contemporana

Biblioteca de Proză Contemporană este o nouă colecție a Editurii Litera, coordonată de scriitoarea Doina Ruști și dedicată literaturii române contemporane. Această colecție urmărește să aducă împreună viziuni literare și narative inedite, realizând un peisaj al cărților românești contemporane. Colecția este o veste bună în special pentru debutanții care doresc să publice propunând perspective diferite.

La lansarea colecției, vor debuta primele cinci povești, fiecare aducând o inovație literară, și anume:

  1. Paturi oculte de Doina Ruști (roman) – „plină de umor în unele secvențe, în altele tragică și feroce, uneori fantastică și luminoasă ca o pictură de Chagall.“ (El Mercurio, Santiago de Chile)
  2. Kyparissia de Alexandra Niculescu (volum de proză scurtă) – „Îmi plac cărțile care mă transformă din cititor în personaj. Așa mi s-a întâmplat cu povestirile Alexandrei Niculescu: am experimentat iubirea, suferința, bucuria filtrate prin stilul proaspăt al autoarei.“ (Marin Mălaicu-Hondrari)
  3. Cuibul bufniței de Tudor Runcanu (roman) – „Pentru Tudor Runcanu, proza înseamnă plăcerea aproape fizică a fabulației și știința de a construi fraza ca pe un mecanism sofisticat. N-am nici o îndoială c-o să vă placă.“ (Radu Vancu)
  4. Cimitirul trandafirilor de Cristi Nedelcu (roman) – „un roman extrem de bine închegat, cu nerv, cu personaje bine conturate.” (Bedros Horasangian) și
  5. I put a spell on you… de Allex Trușcă (roman) – un volum de „proză fantastică, scrisă într-un stil inventiv, cu senzualitate și cu talent.“ (Doina Ruști).

Colecția Biblioteca de proză contemporană:

Paturi oculte de Doina Ruști

Doi studenți de la Litere se îndrăgostesc în mod straniu, după ce intră în contact cu niște paturi mistice. În spatele întâmplării se află un șir lung de povești dintr-o lume mai veche sau mai nouă, palpabilă sau subtilă, dar în mod clar legată de istoria actuală.

Kyparissia de Alexandra Niculescu

Proza scurtă a Alexandrei Niculescu construiește în primul rând senzații și stări. Atmosfera e urbană și de vacanță, cu personaje tinere care experimentează în interiorul relațiilor, călătoresc sau retrăiesc amintiri fermecătoare ale copilăriei. Pe parcursul povestirilor prinde contur Ava, un personaj-liant care se confesează cititorului într-un stil mai degrabă interiorizat, dar lejer și prietenos. Prin aglomerarea de detalii precis asamblate, povestirile compun în mod subtil, pe nesimțite, portretul câte unei stări – intens-pasionale sau, mai adesea, amestecate, de tranziție – privite cu luciditate și mereu cu umorul celui care zâmbește la propriile idealisme.

Cuibul bufniței de Tudor Runcanu

Personajul principal din Cuibul bufniței este invitat într-o zi la o partidă de cărți, în casa unei văduve misterioase și seducătoare. Într-un burg cu turnuri gotice, toropit de soare, povestea lui începe leneș, aproape placid, dar virează curând spre fantastic și baroc. Treptat, din împletirea peripețiilor bizare ale protagonistului cu amintirile lui fabuloase din perioada războiului, se naște o parabolă despre putere, fascinație și libertate, în care un rol important îl joacă… astrele și bucătăria sofisticată.

Cimitirul trandafirilor de Cristi Nedelcu

Două povești de viață și de dragoste desfășurate la distanță de câteva decenii se influențează și se întrepătrund. Investigând un dosar al Securității comuniste, un istoric descoperă treptat o existență nu cu mult diferită de a sa, care-i va pune într-o cu totul altă lumină propria viață. Roman scris în stil jurnalistic, Cimitirul trandafirilor este totodată o interogație asupra rosturilor intime ale istoriei și societății și o încercare de a răspunde la întrebarea „există destine care se repetă peste ani?“

I put a spell on you… de Allex Trușcă

Cristian, protagonistul romanului, are mustrări de conștiință în urma unei aventuri cu o necunoscută într-o pădure și încearcă să-și salveze căsnicia căzută în rutină. Lucrurile iau însă o turnură fantastică și soția lui începe să se transforme, căpătând treptat fizionomia și comportamentul amantei întâmplătoare, în timp ce el însuși e din ce în ce mai sleit de puteri și mai derutat. O serie de întâmplări neobișnuite și întâlnirea cu alte fațete ale feminității îi descoperă în cele din urmă ceea ce-și dorește cu adevărat. Parabolă a fascinației și a exacerbării sexuale, I Put a Spell on You… este scris într-un stil alert și degajat, de o senzualitate frustă.

Astfel, din descrierile cărților, noua colecție Biblioteca de proză contemporană pare să traseze un stil literar inedit, abordând teme precum experiențele metafizice, cotidianul, călătorii în lumea fantasticului și orașele inerte.

Confom Doinei Ruști, această colecție își are originile într-o inițiativă comună de a concretiza cultura națională: „Biblioteca de Proză Contemporană a venit în mod firesc, după ani mulți în care am citit texte primite de la scriitori pe care nu-i văzusem niciodată, multe dintre ele interesante, excelent scrise, încât îmi părea rău că nu puteam să le sprijin altfel decât printr-o recomandare convențională, nefolositoare de multe ori. Acesta a fost un punct de pornire. Dar, pe măsură ce se contura ideea unei colecții, realizam că mă alătur unui vis comun, unei părți importante a vieții – care este cultura națională.” (Doina Ruști)

Mai mult decât atât, coordonatoarea colecției ne transmite: „În perioada care urmează, colecția se va completa cu noi aparții, în ritmul pieței, selecția noastră cuprinzând deja câteva romane la fel de interesante. Unele excelează printr-o compoziție de avangardă, altele printr-o poveste frumoasă sau printr-un stil proaspăt.” (Doina Ruști)

Colecția poate fi găsită acum pe site-ul Editurii Litera – www.litera.ro dar urmează să apară și în librării. De asemenea, pentru a fi la curent cu alte cărți care urmează să apară în această colecție, recomand să urmăriți pagina de Facebook: Biblioteca de proză contemporană.

Lasă un răspuns